Επικοινωνία Πληροφορίες

ΆΛΛΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΡΩΚΤΟΥ

Τα αποστήματα που εμφανίζονται γύρω από την περιοχή του πρωκτού ονομάζονται περιεδρικά αποστήματα.

Τα αποστήματα που εμφανίζονται γύρω από την περιοχή του πρωκτού ονομάζονται περιεδρικά αποστήματα. Τα περιεδρικά αποστήματα είναι  συνέπεια κάποιας φλεγμονής στην περιοχή, συνήθως στους πρωκτικούς αδένες. Συγκεκριμένα, η φλεγμονή και επιμόλυνση κάποιου αδένα στην εσωτερική επιφάνεια του πρωκτού αποτελεί πύλη εισόδου για τα μικρόβια, τα οποία πολλαπλασιάζονται  και επεκτείνονται στους γύρω ιστούς  οδηγώντας στο σχηματισμό αποστήματος, μίας κοιλότητας δηλαδή με  πύον. Τα περιεδρικά αποστήματα προκαλούν έντονο οίδημα (πρήξιμο) τοπικά και συνεχή πόνο που επιδεινώνεται με την πάροδο των ημερών φτάνοντας στο  σημείο ο ασθενής να μην μπορεί να κάτσει από τον πόνο. Ταυτόχρονα εκδηλώνει και πυρετό έως 39 με ρίγος. Τα παραπάνω συμπτώματα οδηγούν τον ασθενή στο γιατρό για να ακολουθήσει επείγουσα αντιμετώπιση και συγκεκριμένα  χειρουργική διάνοιξη του αποστήματος και παροχέτευση του πύου. Η διάνοιξη γίνεται υπό αναισθησία, με μία τομή στο δέρμα λίγο έξω από τον πρωκτό, εκεί όπου προβάλλει το απόστημα.  Μετά την διάνοιξη και παροχέτευση του αποστήματος ο έντονος πόνος υφίεται άμεσα και η φλεγμονή σταδιακά υποχωρεί. Ο ασθενής λαμβάνει ενδοφλέβια αντιβιοτική αγωγή και εξέρχεται από το Νοσοκομείο την ίδια ή την επόμενη ημέρα.

sirigioEνίοτε μετά τη διάνοιξη και παροχέτευση ενός περιεδρικού αποστήματος και αφού υποχωρήσει η οξεία φλεγμονή, παραμένει ένα περιεδρικό συρίγγιο. Το περιεδρικό συρίγγιο είναι μία επικοινωνία σαν μικροσκοπικό τούνελ , μεταξύ του εσωτερικού του πρωκτού (εκεί όπου ξεκίνησε το απόστημα) και του σημείου που έγινε η διάνοιξη του αποστήματος στο δέρμα, δίπλα στον πρωκτό. Η επικοινωνία αυτή επιτρέπει την μετακίνηση των μικροβίων του εντέρου (ορθού) διά του συριγγίου στο περιορθικό λίπος και τελικά στο δέρμα περιφερικά του πρωκτού.

Τα περιεδρικά συρίγγια γίνονται συνήθως αντιληπτά λόγω εκροής μικρής ποσότητας δύσοσμου πυώδους υγρού, το οποίο λερώνει το εσώρουχο του ασθενούς. Σπανιότερα μπορεί να υπάρχει εκροή αιματηρού υγρού, ή ήπιος πόνος σαν τσούξιμο στην περιοχή. Λόγω της έντονης παρουσίας εντερικών μικροβίων ένα συρίγγιο μπορεί να προκαλέσει υποτροπιάζοντα αποστήματα, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να οδηγήσουν σε ακόμη πιο πολύπλοκα συρίγγια.

Ένα συρίγγιο μπορεί να είναι σχετικά επιφανειακό και με βραχεία πορεία, μπορεί όμως να είναι και αρκετά βαθύ και πολύπλοκο, διερχόμενο από τους σφιγκτήρες του πρωκτού. Γενικά, όσο περισσότερα επεισόδια φλεγμονής μεσολαβήσουν, τόσο πιο πολύπλοκο μπορεί να γίνει ένα περιεδρικό συρίγγιο και τόσο δυσκολότερη η χειρουργική αποκατάσταση.

Όπως γίνεται αντιληπτό, είναι πολύ σημαντικό ένα περιεδρικό συρίγγιο να διορθώνεται χειρουργικά όσο νωρίτερα γίνεται, πριν προλάβει να επεκταθεί . Η έγκαιρη χειρουργική παρέμβαση διασφαλίζει τη σωστή λειτουργία και επάρκεια του πρωκτού δίνοντας οριστική λύση στο πρόβλημα. 

Eνα από τα συχνότερα αίτια πόνου στην περιοχή του πρωκτού είναι η ραγάδα πρωκτικού δακτυλίου. Η ραγάδα είναι στην πραγματικότητα μία ‘’πληγή’’ στο δέρμα του πρωκτού. Συνήθως εμφανίζεται μετά από μία εργώδη (δύσκολη) κένωση όπου αποβάλλονται ευμεγέθη σκληρά κόπρανα. Αποτέλεσμα είναι , λόγω της μεγάλης διάτασης του πρωκτικού δακτυλίου, να σχίζεται το δέρμα στο εσωτερικό του πρωκτού και να αποκαλύπτεται ο έσω σφιγκτήρας μυς. Κάθε φορά που ο ασθενής ενεργείται, η πληγή αυτή ξανατραυματίζεται, καθώς ο πρωκτός ανοίγει για τη δίοδο των κοπράνων. Αποτέλεσμα είναι να μην μπορεί να επουλωθεί και ο πόνος να επιμένει. Ο πόνος από τη ραγάδα εμφανίζεται συνήθως λίγο μετά την αφόδευση, μπορεί να είναι ιδιαίτερα έντονος και διαρκεί από λίγα λεπτά έως και λίγες ώρες. Επίσης μπορεί να συνοδεύεται από μικρή αιμορραγία ή κνησμό. Η αντιμετώπιση της οξείας ραγάδας οφείλει αρχικά να είναι μη επεμβατική. Συγκεκριμένα συνιστάται η καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και η χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων τοπικά.  Η συντηρητική αγωγή είναι συνήθως επιτυχής και ο πόνος υποχωρεί μετά από 1-2 εβδομάδες.

Anal-fissureΑν ωστόσο η συμπτωματολογία επιμείνει παρά τη συντηρητική αγωγή για παραπάνω από 6-10 εβδομάδες, η ραγάδα χαρακτηρίζεται χρόνια. Στη χρόνια ραγάδα , ο σχηματισμός ουλώδους ιστού και η ακούσια σύσπαση του έσω σφιγκτήρα λόγω ερεθισμού, έχουν σαν αποτέλεσμα να μην τροφοδοτείται επαρκώς με αίμα η περιοχή και συνεπώς να μην επουλώνεται η ραγάδα. Στην περίπτωση της χρόνιας ραγάδας, η θεραπεία απαιτεί χειρουργική παρέμβαση. Η μέθοδος με τα καλύτερα αποτελέσματα είναι η πλαγία έσω σφιγκτηροτομή με ταυτόχρονη εκτομή-νεαροποίηση της ραγάδος. Με αυτή τη μέθοδο παύει να υπάρχει σύσπαση του σφιγκτήρα , βελτιώνεται η αιμάτωση της περιοχής  και η ραγάδα επουλώνεται. Εναλλακτικά η χαλάρωση του σφιγκτήρα μπορεί να επιτευχθεί με  ένεση στον σφιγκτήρα του πρωκτού. Η μέθοδος αυτή έχει το πλεονέκτημα ότι είναι λιγότερο τραυματική και μπορεί να επαναληφθεί μέχρι να επιτευχθεί η επούλωση της ραγάδας, ωστόσο το ποσοστό επιτυχίας είναι μικρότερο της κλασικής μεθόδου. Επίσης παλαιότερα για τη θεραπεία της ραγάδος εφαρμόζονταν διαστολή τεσσάρων δακτύλων στον πρωκτό, η μέθοδος όμως αυτή έχει πλέον εγκαταλειφθεί λόγω των πολύ υψηλών ποσοστών  κάκωσης (ρήξης) των σφιγκτήρων του πρωκτού.

ΠΡΩΚΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ

Το απόλυτα εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Στ΄ Χειρουργικού Τμήματος εγγυάται την καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματός σας.
Μέσα από τη διαρκή επικαιροποίηση των γνώσεων και τεχνικών φροντίζουμε ο ασθενής να αντιμετωπίζεται πάντα σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες των διεθνών χειρουργικών οργανισμών.
Προγραμματισμός της ενδεδειγμένης θεραπευτικής παρέμβασης μετά από λεπτομερή προεγχειρητικό έλεγχο, ώστε να έχετε πλήρη και ταχεία αποκατάσταση
Το Ερρίκος Ντυνάν σφραγίζει μία νέα εποχή στο εγχώριο σύστημα ιατρικής περίθαλψης και αποτελεί ένα από τα πλέον σύγχρονα νοσηλευτικά κέντρα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.