Επικοινωνία Πληροφορίες

ΡΑΓΑΔΑ ΔΑΚΤΥΛΙΟΥ

Eνα από τα συχνότερα αίτια πόνου στην περιοχή του πρωκτού είναι η ραγάδα πρωκτικού δακτυλίου. Η ραγάδα είναι στην πραγματικότητα μία ‘’πληγή’’ στο δέρμα του πρωκτού. Συνήθως εμφανίζεται μετά από μία εργώδη (δύσκολη) κένωση όπου αποβάλλονται ευμεγέθη σκληρά κόπρανα. Αποτέλεσμα είναι , λόγω της μεγάλης διάτασης του πρωκτικού δακτυλίου, να σχίζεται το δέρμα στο εσωτερικό του πρωκτού και να αποκαλύπτεται ο έσω σφιγκτήρας μυς. Κάθε φορά που ο ασθενής ενεργείται, η πληγή αυτή ξανατραυματίζεται, καθώς ο πρωκτός ανοίγει για τη δίοδο των κοπράνων. Αποτέλεσμα είναι να μην μπορεί να επουλωθεί και ο πόνος να επιμένει. Ο πόνος από τη ραγάδα εμφανίζεται συνήθως λίγο μετά την αφόδευση, μπορεί να είναι ιδιαίτερα έντονος και διαρκεί από λίγα λεπτά έως και λίγες ώρες. Επίσης μπορεί να συνοδεύεται από μικρή αιμορραγία ή κνησμό. Η αντιμετώπιση της οξείας ραγάδας οφείλει αρχικά να είναι μη επεμβατική. Συγκεκριμένα συνιστάται η καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και η χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων τοπικά.  Η συντηρητική αγωγή είναι συνήθως επιτυχής και ο πόνος υποχωρεί μετά από 1-2 εβδομάδες.

Anal-fissureΑν ωστόσο η συμπτωματολογία επιμείνει παρά τη συντηρητική αγωγή για παραπάνω από 6-10 εβδομάδες, η ραγάδα χαρακτηρίζεται χρόνια. Στη χρόνια ραγάδα , ο σχηματισμός ουλώδους ιστού και η ακούσια σύσπαση του έσω σφιγκτήρα λόγω ερεθισμού, έχουν σαν αποτέλεσμα να μην τροφοδοτείται επαρκώς με αίμα η περιοχή και συνεπώς να μην επουλώνεται η ραγάδα. Στην περίπτωση της χρόνιας ραγάδας, η θεραπεία απαιτεί χειρουργική παρέμβαση. Η μέθοδος με τα καλύτερα αποτελέσματα είναι η πλαγία έσω σφιγκτηροτομή με ταυτόχρονη εκτομή-νεαροποίηση της ραγάδος. Με αυτή τη μέθοδο παύει να υπάρχει σύσπαση του σφιγκτήρα , βελτιώνεται η αιμάτωση της περιοχής  και η ραγάδα επουλώνεται. Εναλλακτικά η χαλάρωση του σφιγκτήρα μπορεί να επιτευχθεί με  ένεση στον σφιγκτήρα του πρωκτού. Η μέθοδος αυτή έχει το πλεονέκτημα ότι είναι λιγότερο τραυματική και μπορεί να επαναληφθεί μέχρι να επιτευχθεί η επούλωση της ραγάδας, ωστόσο το ποσοστό επιτυχίας είναι μικρότερο της κλασικής μεθόδου. Επίσης παλαιότερα για τη θεραπεία της ραγάδος εφαρμόζονταν διαστολή τεσσάρων δακτύλων στον πρωκτό, η μέθοδος όμως αυτή έχει πλέον εγκαταλειφθεί λόγω των πολύ υψηλών ποσοστών  κάκωσης (ρήξης) των σφιγκτήρων του πρωκτού.

ΠΡΩΚΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ

Το απόλυτα εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Στ΄ Χειρουργικού Τμήματος εγγυάται την καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματός σας.
Μέσα από τη διαρκή επικαιροποίηση των γνώσεων και τεχνικών φροντίζουμε ο ασθενής να αντιμετωπίζεται πάντα σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες των διεθνών χειρουργικών οργανισμών.
Προγραμματισμός της ενδεδειγμένης θεραπευτικής παρέμβασης μετά από λεπτομερή προεγχειρητικό έλεγχο, ώστε να έχετε πλήρη και ταχεία αποκατάσταση
Το Ερρίκος Ντυνάν σφραγίζει μία νέα εποχή στο εγχώριο σύστημα ιατρικής περίθαλψης και αποτελεί ένα από τα πλέον σύγχρονα νοσηλευτικά κέντρα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.