Επικοινωνία Πληροφορίες

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΟΠΑΘΕΙΑΣ

Για να αντιμετωπίσουμε την αιμορροϊδοπάθεια συνήθως ξεκινάμε με συντηρητικά (μη επεμβατικά) μέσα προσπαθώντας να καταπολεμήσουμε τα αίτια που την προκαλούν.

Για να αντιμετωπίσουμε την αιμορροϊδοπάθεια συνήθως ξεκινάμε με συντηρητικά (μη επεμβατικά) μέσα προσπαθώντας να καταπολεμήσουμε τα αίτια που την προκαλούν. Αν η συντηρητική αντιμετώπιση δεν αποδώσει τότε καταφεύγουμε στη χειρουργική θεραπεία, η οποία και δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα
Η αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας είναι το πρώτο βήμα, καθώς αποτελεί αίτιο στην πλειοψηφία των ασθενών. Ο ασθενής για να καταπολεμήσει τη δυσκοιλιότητα πρέπει αφενός μεν να βελτιώσει το διαιτολόγιό του, αφετέρου δε να αλλάξει κάποιες συνήθειες στην καθημερινότητά του. Είναι σημαντικό να καταναλώνει αρκετό νερό και να εμπλουτίσει τη δίαιτά του με φυτικές ίνες, ώστε τα κόπρανα να γίνουν πιο μαλακά και να είναι εύκολη η κένωση. Επίσης είναι σημαντικό να μην κάθεται για πολλή ώρα στη λεκάνη της τουαλέτας και να επισκέπτεται την τουαλέτα όποτε έχει έπειξη, αποφεύγοντας την αναβολή των κενώσεων. Αν τα παραπάνω δεν βοηθήσουν αρκετά, ο ασθενής μπορεί να λάβει ήπια ηπακτικά φάρμακα που αυξάνουν την κινητικότητα του εντέρου, ή μαλακώνουν τη σύσταση των κοπράνων.
Για να απαλλαγούμε οριστικά από τα προβλήματα που προκαλεί η αιμορροϊδοπάθεια και εφόσον δεν έχει αποδώσει η συντηρητική θεραπεία (διαιτολόγιο, συνήθειες, φάρμακα), συνίσταται κάποιου είδους επεμβατική αντιμετώπιση.

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια η μόνη επέμβαση που γινόταν ήταν η κλασική αιμορροϊδεκτομή. Ωστόσο, παρά τα πολύ καλά μακροχρόνια αποτελέσματα της παραπάνω μεθόδου, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν οι ασθενείς ήταν ο μετεγχειρητικός πόνος. Πλέον σήμερα υπάρχουν μοντέρνες τεχνικές που ελαχιστοποιούν τον πόνο με εξίσου καλά αποτελέσματα.
C-HAL-RAR-System-2-600Η τεχνική που έχει επικρατήσει τα τελευταία χρόνια είναι η υπερηχογραφικά καθοδηγούμενη αιμορροϊδοπηξία ή αλλιώς Hal-Rar . Με τη μέθοδο αυτή δεν δημιουργείται τραύμα στον πρωκτό διότι, αντί να αφαιρούνται οι αιμορροΐδες, απλά διακόπτεται η ροή αίματος προς αυτές. Συγκεκριμένα ο χειρουργός εντοπίζει με ειδικό μηχάνημα υπερήχων (Doppler) τις αιμορροϊδικές αρτηρίες και κατόπιν τις απολινώνει , τις σταματάει δηλαδή με τοποθέτηση ραμμάτων. Έτσι οι αιμορροϊδικοί όζοι, εφόσον δεν τροφοδοτούνται με αίμα, συρρικνώνονται.

Στην περίπτωση που οι αιμορροΐδες είναι προπίπτουσες (προεξέχουν), ο χειρουργός μπορεί στη συνέχεια με ειδική ραφή να τις επαναφέρει εντός του πρωκτού, διορθώνοντας έτσι εξολοκλήρου το πρόβλημα. Τα ράμματα τοποθετούνται σε σημεία που δεν υπάρχουν αισθητήρες του πόνου με αποτέλεσμα ο ασθενής να μην αισθάνεται πόνο.Η παραπάνω μέθοδος, από μόνη της, ενδείκνυται για την αντιμετώπιση αιμορροϊδοπάθειας έως 3ου βαθμού. Στην περίπτωση πολύ μεγάλων μη ανατασσομένων όζων (4ου βαθμού), ιδανικά θα πρέπει να συνδυαστεί εν μέρει με την κλασική μέθοδο, ώστε να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα βραχυχρόνια και μακροχρόνια.
Η κλασική μέθοδος αντιμετώπισης είναι η αιμορροϊδεκτομή κατά Milligan Morgan και η τροποποιημένη  κατά Ferguson. Στηρίζεται στη χειρουργική αφαίρεση των αιμορροϊδικών όζων. Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται κυρίως στην περίπτωση υπερμεγέθων αιμορροΐδων 3ου-4ου βαθμού, όπου η απλή διακοπή της αιμάτωσης των αιμορροϊδικών όζων ενδέχεται να μην είναι αρκετή για να εξασφαλίσει ίαση από την εκτεταμένη αιμορροϊδοπάθεια. Ο λόγος είναι ότι στους ασθενείς με 4ου βαθμού αιμορροΐδες έχει σχηματιστεί ένα πλούσιο αγγειακό δίκτυο στον πρωκτό, όπου υπάρχει εκτεταμένη φλεβική επικοινωνία μεταξύ των αιμορροϊδικών όζων. Στην περίπτωση αυτή, αν δεν αφαιρεθούν τελείως οι αιμορροϊδικοί όζοι (αιμορροϊδεκτομή) , υπάρχουν κάποιες πιθανότητες οι αιμορροΐδες να ξαναδημιουργηθούν αποκτώντας νέα αιμάτωση από το πλούσιο φλεβικό πλέγμα του πρωκτού.

Τα τελευταία χρόνια η κλασική επέμβαση της αιμορροϊδεκτομής μπορεί να γίνει με τη χρήση ειδικών εξελιγμένων εργαλείων με ηλεκτρομαγνητικά κύμματα  (Ligasure) ή με ειδικό ψαλίδι υπερήχων (Ultracision). Αυτό εξασφαλίζει πολύ καλύτερη αιμόσταση (έλεγχο της αιμορραγίας) και κάνει την επέμβαση πολύ πιο ανεκτή όσον αφορά στον πόνο. Επιπλέον, τα νέας γενιάς παυσίπονα μειώνουν σημαντικά τον μετεγχειρητικό πόνο  Ωστόσο, παρά τη χρήση μοντέρνων εργαλείων και φαρμάκων, η παραπάνω μέθοδος εξακολουθεί να προκαλεί λίγο πόνο μετεγχειρητικά και για το λόγο αυτό καλό θα ήταν να εφαρμόζεται μόνο σε υψηλού βαθμού αιμορροϊδοπάθεια.

Συμπερασματικά, η αιμορροϊδοπάθεια  μπορεί πλέον να θεραπευτεί με σύγχρονες μεθόδους, χωρίς πόνο. Η κλασική αιμορροϊδεκτομή, με τη χρήση ειδικών εξελιγμένων εργαλείων, εξακολουθεί να έχει θέση  στην πολύ εκτεταμένη αιμορροϊδοπάθεια. Ως εκ τούτου, η αντιμετώπιση  πρέπει να γίνεται εξατομικευμένα, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους και όλες τις ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενούς ξεχωριστά. Είναι στο χέρι του ειδικού να εκτιμήσει τον κάθε ασθενή και να του προτείνει την κατάλληλη θεραπεία εξηγώντας του τι μέθοδος πρέπει να εφαρμοστεί και γιατί. Στην περίπτωση ευμεγέθων αιμορροΐδων ο συνδυασμός των μοντέρνων τεχνικών με την κλασική είναι πολλές φορές η ιδανική επιλογή.

ΠΡΩΚΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ

Το απόλυτα εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Στ΄ Χειρουργικού Τμήματος εγγυάται την καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματός σας.
Μέσα από τη διαρκή επικαιροποίηση των γνώσεων και τεχνικών φροντίζουμε ο ασθενής να αντιμετωπίζεται πάντα σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες των διεθνών χειρουργικών οργανισμών.
Προγραμματισμός της ενδεδειγμένης θεραπευτικής παρέμβασης μετά από λεπτομερή προεγχειρητικό έλεγχο, ώστε να έχετε πλήρη και ταχεία αποκατάσταση
Το Ερρίκος Ντυνάν σφραγίζει μία νέα εποχή στο εγχώριο σύστημα ιατρικής περίθαλψης και αποτελεί ένα από τα πλέον σύγχρονα νοσηλευτικά κέντρα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.