Συχνές ερωτήσεις για χοληδόχο κύστη

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΧΟΛΗΔΟΧΟ ΚΥΣΤΗ

Απαντήσεις στα βασικά ερωτήματα που απασχολούν τους Ασθενείς σχετικά με τη Χοληδόχο Κύστη.

Ηκαταλληλότερη εξέταση για να αναδειχθούν προβλήματα στη χοληδόχο κύστη είναι το υπερηχογράφημα. Το υπερηχογράφημα είναι εξέταση ανώδυνη, χαμηλού κόστους που δεν απαιτεί κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία, παρά μόνο νηστεία για λίγες ώρες.
Αυτό εξαρτάται από την βαρύτητα των συμπτωμάτων. Περιπτώσεις οξείας χολοκυστίτιδας πρέπει να χειρουργούνται επειγόντως, ιδανικά εντός 48-72 ωρών. Περιπτώσεις χολολιθίασης με τακτικά ενοχλήματα ή πόνο (κωλικό) καθώς και περιπτώσεις μικρολιθίασης πρέπει να προγραμματίζονται το συντομότερο δυνατόν χωρίς ωστόσο να έχουν χαρακτήρα επείγοντος χειρουργείου. Τέλος υπάρχουν ειδικές ομάδες ασθενών όπως είναι αυτοί που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή την οποία δεν προλαβαίνουμε να διακόψουμε σε περίπτωση επείγοντος χειρουργείου, είτε ασθενείς που μένουν ή εργάζονται σε απομακρυσμένες περιοχές (για παράδειγμα ναυτικοί). Τέτοιοι ασθενείς πρέπει να χειρουργούνται εγκαίρως και προγραμματισμένα.
Η οξεία χολοκυστίτιδα είναι πάθηση που πρέπει να χειρουργείται επειγόντως, ιδανικά εντός 48-72 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων. Αν οι συνθήκες δεν επιτρέπουν την άμεση χειρουργική επέμβαση, (για παράδειγμα λόγω λήψης αντιπηκτικών φαρμάκων, κακής γενικής κατάστασης του ασθενούς, διαμονή σε απομακρυσμένες περιοχές κ.α) τότε ο ασθενής μπορεί να λάβει συντηρητική αντιμετώπιση με αντιβιοτικά και να χειρουργηθεί σε δεύτερο χρόνο.
Οχι. Η δίαιτα θα πρέπει να ακολουθείται μέχρι το χειρουργείο και για 3-4 εβδομάδες μετά, μέχρι να προσαρμοστεί ο οργανισμός του ασθενούς στις νέες συνθήκες. Ένα μήνα μετά το χειρουργείο ο ασθενής μπορεί να τρώει κυριολεκτικά ό,τι θέλει.
Όπως όλα τα όργανα του σώματός μας, έτσι και η χοληδόχος κύστη έχει τη χρησιμότητά της ως αποθηκευτικός χώρος για τη χολή. Ωστόσο η πέψη μπορεί να γίνει κανονικά και χωρίς αυτήν, αν συντρέχουν λόγοι να αφαιρεθεί. Στην πραγματικότητα η πέψη γίνεται πολύ καλύτερα χωρίς χοληδόχο κύστη, παρά με μία προβληματική χοληδόχο κύστη.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ

Το απόλυτα εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Στ΄ Χειρουργικού Τμήματος εγγυάται την καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματός σας.
Μέσα από τη διαρκή επικαιροποίηση των γνώσεων και τεχνικών φροντίζουμε ο ασθενής να αντιμετωπίζεται πάντα σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες των διεθνών χειρουργικών οργανισμών.
Προγραμματισμός της ενδεδειγμένης θεραπευτικής παρέμβασης μετά από λεπτομερή προεγχειρητικό έλεγχο, ώστε να έχετε πλήρη και ταχεία αποκατάσταση
Το Ερρίκος Ντυνάν σφραγίζει μία νέα εποχή στο εγχώριο σύστημα ιατρικής περίθαλψης και αποτελεί ένα από τα πλέον σύγχρονα νοσηλευτικά κέντρα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.