Τι είναι η κήλη

k3

Η λαπαροσκοπική ανακατασκευή των κοιλιακών τοιχωμάτων για τη διόρθωση μιας κήλης είναι ένας τομέας στον οποίο έχω δώσει ιδιαίτερη έμφαση. Μέσα από την πολυετή ενασχόληση, αλλά και τη συνεχή ενημέρωση για τις νέες χειρουργικές τεχνικές, μπορούμε να προσφέρουμε ιατρικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου με άριστα αποτελέσματα για τους ασθενείς μας.

Η αποκατάσταση μιας κήλης δεν είναι πάντα “εύκολη υπόθεση”. Υπάρχουν περιπτώσεις που μια κήλη μπορεί να εμφανίζει εξαιρετικά υψηλό βαθμό δυσκολίας, είτε εξαιτίας προηγούμενων επεμβάσεων, είτε λόγω βεβαρημένου ιατρικού ιστορικού. Ανεξάρτητα από το βαθμό δυσκολίας, ο πιο σημαντικός παράγοντας για μία επιτυχημένη επέμβαση είναι η εξειδίκευση στη χειρουργική των κηλών, γεγονός το οποίο και δίνει στον χειρουργό τη δυνατότητα επιλογής της μεθόδου με τις υψηλότερες προοπτικές επιτυχίας.

Τι είναι η κήλη;

Κήλη είναι η δίοδος κάποιου ενδοκοιλιακού οργάνου μέσα από ένα χάσμα του κοιλιακού τοιχώματος. Η εμφάνιση κήλης μπορεί να γίνει απειλητική μέχρι και για τη ζωή του ασθενούς εάν δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα με τον κατάλληλο τρόπο.

Συγκεκριμένα, η κοιλιά είναι ένα κλειστό διαμέρισμα που περιέχει τα διάφορα ενδοκοιλιακά όργανα (παχύ και λεπτό έντερο, στομάχι, ήπαρ, σπλήνας, επίπλουν κλπ). Τα όργανα αυτά περιβάλλονται και προστατεύονται από το κοιλιακό τοίχωμα. Το κοιλιακό τοίχωμα σχηματίζεται από τους κοιλιακούς μυς και καλύπτεται από το υποδόριο λίπος και το δέρμα.

Παρότι το κοιλιακό τοίχωμα είναι συμπαγές και κλειστό, μπορεί να αδυνατίσει σε κάποια ευάλωτα σημεία του και να δημιουργηθούν έτσι χάσματα (τρύπες). Τα όργανα της κοιλίας, λόγω της αυξημένης ενδοκοιλιακής πίεσης, έχουν την τάση να γλιστρούν δια των χασμάτων αυτών από την κοιλιά προς το δέρμα.

Υπάρχουν διαφόρων ειδών κήλες και κάθε μία ονομάζεται ανάλογα με το σημείο στο οποίο εμφανίζεται. Έτσι η κήλη που εμφανίζεται στη βουβωνική χώρα ονομάζεται βουβωνοκήλη στον ομφαλό ονομάζεται ομφαλοκήλη κ.ο.κ.

Πως καταλαβαίνουμε ότι έχουμε κήλη;

Μία κήλη συνήθως εκδηλώνεται ως μία μαλακή διόγκωση κάτω από το δέρμα. Η διόγκωση αυτή, μπορεί να εξαφανίζεται ανάλογα με τη στάση του σώματος (όταν είμαστε πχ ξαπλωμένοι) και να επανεμφανίζεται όταν αυξάνεται η πίεση στην κοιλιά (π.χ. όρθια θέση, βήχας, άρση βάρους). 

Σχέδιο χωρίς τίτλο 1

Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης μιας κήλης;

Μία κήλη, όπως προαναφέρθηκε, εμφανίζεται σε ευένδοτα σημεία του κοιλιακού τοιχώματος που είναι λιγότερο “ισχυρά” από το υπόλοιπο κοιλιακό τοίχωμα. Τέτοια σημεία μπορεί να είναι:

α) μικρές εκ γενετής φυσιολογικές οπές οι οποίες για διαφόρους λόγους διευρύνονται

β) επίκτητα χάσματα που δημιουργούνται με την πάροδο του χρόνου

γ) τομές από προηγούμενα χειρουργεία (μετεγχειρητικές κήλες)

Σημαντικός παράγοντας εμφάνισης μίας κήλης είναι η αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση. Η αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης είναι η δύναμη που ωθεί κάποιο ενδοκοιλιακό όργανο να γλιστρήσει μέσα από το χάσμα μιας κήλης. Καταστάσεις που αυξάνουν την ενδοκοιλιακή πίεση προδιαθέτουν στη δημιουργία κήλης. Τέτοιες καταστάσεις είναι η συχνή άρση μεγάλου βάρους, ο επίμονος βήχας σε χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις, η παχυσαρκία, η υπερπλασία προστάτη λόγω δυσχερειών στην ούρηση, η έντονη άσκηση, η εγκυμοσύνη κλπ.

Τέλος, άλλος ένας παράγοντας δημιουργίας κήλης είναι η ποιότητα και η ισχύς του κοιλιακού τοιχώματος. Καταστάσεις που προδιαθέτουν αρνητικά είναι η προχωρημένη ηλικία, το γυναικείο φύλο, η παχυσαρκία, το ιστορικό προηγούμενων χειρουργείων, κληρονομικοί παράγοντες κ.α.

Θες να επικοινωνήσεις με τον ιατρό;

Πώς αντιμετωπίζεται μια κήλη;

Η αντιμετώπιση μιας κήλης πρέπει σε κάθε περίπτωση να είναι χειρουργική. Η χειρουργική αντιμετώπιση μπορεί να γίνει πλέον με μεγαλύτερη ασφάλεια και υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας από ποτέ, χάρη στις ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους οι οποίες συγκαταλέγονται στη χειρουργική φαρέτρα. Η χρήση πλέγματος για την ελαχιστοποίηση εμφάνισης υποτροπών είναι μια εξαιρετικά σημαντική καινοτομία των τελευταίων ετών, ενώ χρησιμοποιείται ευρέως στη λαπαροσκοπική χειρουργική.

Η αξιοποίηση της ρομποτικής και της λαπαροσκοπικής χειρουργικής στο σύγχρονο ιατρικό τοπίο επιφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα για τον ασθενή, τόσο κατά τη διάρκεια της επέμβασης όσο και για τη μετέπειτα πορεία του.

Μεταξύ αυτών:

  • Ελαχιστοποίηση εμφάνισης υποτροπών
    Μικρότερες χειρουργικές τομές (μήκους 0,5-1 εκατοστού)
  • Βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα στην περιοχή της κοιλιάς
  • Μικρότερο τραύμα σε σύγκριση με το ανοικτό χειρουργείο
  • Συντομότερη μετεγχειρητική περίοδο
  • Ταχύτερη αποθεραπεία
  • Λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο

Η έγκαιρη αντιμετώπιση μιας κήλης έχει κομβική σημασία για την ασφάλεια ενός ασθενή. Δεδομένου ότι οι περισσότερες κήλες μπορούν να εμφανιστούν τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες ανεξαιρέτως ηλικίας, η αναγνώριση των συμπτωμάτων και η αναζήτηση της κατάλληλης θεραπείας για την οριστική επίλυσή τους είναι σημαντική για τη ζωή.

Η επιλογή ενός αξιόπιστου γενικού χειρουργού διασφαλίζει υψηλά ποσοστά επιτυχίας, καθώς και ασφαλέστερη αποκατάσταση μετά το χειρουργείο. Επικοινωνήστε μαζί μας για να σχεδιάσουμε τη θεραπεία που απαιτείται για τη δική σας περίπτωση.

ΚΑΛΕΣΕ ΤΩΡΑ