Ραγάδα Πρωκτού

Ραγάδα Πρωκτού

Αν και δύσκολο θέμα για συζήτηση με ένα φίλο, οι ραγάδες του πρωκτού συνιστούν ένα πρόβλημα υγείας που μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ταλαιπωρία στους ασθενείς. Ως πάθηση δεν είναι συνήθως σοβαρή, αλλά είναι σίγουρα αρκετά επώδυνη!

Στους περισσότερους ασθενείς, η ραγάδα του πρωκτού βελτιώνεται αρκετά γρήγορα, αλλά αυτό συχνά απαιτεί κάποια μορφή θεραπείας.

Τι είναι η ραγάδα πρωκτού;

Η ραγάδα πρωκτού είναι ένα σχίσιμο στο εσωτερικό τοίχωμα του κατώτερου ορθού (πρωκτικός σωλήνας) που προκαλεί πόνο κατά τη διάρκεια των κινήσεων του εντέρου. Οι ραγάδες του πρωκτού δεν οδηγούν σε πιο σοβαρά προβλήματα υγείας.

Οι περισσότερες ραγάδες του πρωκτού επουλώνονται με θεραπεία στο σπίτι μετά από μερικές ημέρες ή εβδομάδες. Αυτές ονομάζονται οξείες ραγάδες πρωκτού.

Πέραν του διαστήματος αυτού, η ραγάδα θεωρείται χρόνια. Μια χρόνια ραγάδα μπορεί να χρειαστεί θεραπεία.

Πρόκειται για κοινή πάθηση, που επηρεάζει άτομα όλων των ηλικιών, ιδιαίτερα νεαρά και κατά τα άλλα υγιή άτομα.

Η ραγάδα του πρωκτού προκαλείται από τραυματισμό ή τραύμα στον πρωκτικό σωλήνα. Ο τραυματισμός μπορεί να συμβεί ως συνέπεια:

 • δυσκοιλιότητας
 • επαναλαμβανόμενης διάρροιας
 • τοκετού

Οι ραγάδες μπορεί επίσης να προκληθούν από εξέταση του ορθού, πρωκτική επαφή ή κάποιο ξένο αντικείμενο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια ραγάδα μπορεί να προκληθεί ως συνέπεια της νόσου του Crohn.

Θες να επικοινωνήσεις με τον ιατρό;

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Η ραγάδα πρωκτού προκαλεί πόνο γύρω από πρωκτό. Ο πόνος μπορεί να είναι πολύ έντονος και τείνει να επιδεινώνεται κατά την αφόδευση και για περίπου μία ώρα μετά. Ενίοτε η ραγάδα πρωκτού προκαλεί αιμορραγία, συνήθως έντονου ερυθρού χρώματος.

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να μην οφείλονται πάντα σε ραγάδα πρωκτού, αλλά σε έτερες περιπρωκτικές παθήσεις, όπως η αιμορροϊδοπάθεια που έχουν αντίστοιχη συμπτωματολογία.

Σε περίπτωση αιμορραγίας από τον πρωκτό συνιστάται η αναζήτηση ιατρικής συμβουλής.

Ποια είναι η κατάλληλη διατροφή;

Εάν έχετε διαγνωστεί με ραγάδα πρωκτού, ενδείκνυται η κατανάλωση των παρακάτω τροφών:

 • Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και ξηροί καρποί, καθώς ευνοούν την ομαλή κίνηση του εντέρου και προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα.
 • Εσπεριδοειδή, καθώς είναι καλή πηγή αντιοξειδωτικών που συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής και των εξάρσεων.
 • Όσπρια, καθώς είναι πλούσια πηγή διαλυτών ινών.
 • Πίτουρο σίτου, το οποίο ελέγχει την ήπια δυσκοιλιότητα και είναι πολύ καλή πηγή φυτικών ινών.
 • Προβιοτικά τρόφιμα, καθώς προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα.
 • Λιναρόσπορος, ο οποίος είναι γνωστός για την καθαρτική του φύση και είναι μια πολύ πλούσια πηγή φυτικών ινών και ωμέγα 3 λιπαρών οξέων.
 • Μήλα, που είναι ιδιαίτερα πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες.
 • Καρπούζι, το οποίο προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα και βοηθά στην ομαλή κίνηση του εντέρου.
 • Μπρόκολο, καθώς βοηθά στην εύκολη κίνηση του εντέρου.

Επίσης, συνιστάται η κατανάλωση άφθονου νερού, καθώς βοηθά στη ενυδάτωση του οργανισμού και τη ρύθμιση της πέψης.

Εξίσου σημαντικό είναι να αποφεύγονται ορισμένες τροφές που επιδεινώνουν τη ραγάδα πρωκτού, όπως:

 • πικάντικα ή επεξεργασμένα τρόφιμα
 • Προϊόντα αρτοποιίας όπως κέικ, γλυκά κ.λπ.
 • τηγανητό φαγητό
 • γαλακτοκομικά προϊόντα
 • κρέας
 • ροφήματα με καφεΐνη
 • αλκοόλ

Πως σχετίζεται με την ψυχολογία και το άγχος;

Σύμφωνα με έρευνες, η εμφάνιση και η έξαρση μιας ραγάδας πρωκτού, καθώς και ο αντίκτυπος που έχει στην ποιότητα ζωής του ασθενούς επηρεάζονται από μια σειρά ψυχολογικών και κοινωνικών παραγόντων.

Το άγχος και η έντονη ψυχολογική και συναισθηματική επιβάρυνση μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις κινήσεις του εντέρου (λόγω της απελευθέρωσης της ορμόνης του στρες) και καθιστά ένα άτομο επιρρεπές σε διάρροια και δυσκοιλιότητα.

Εκτός αυτού, ένα άτομο που αντιμετωπίζει στρες είναι κατά κανόνα λιγότερο διατεθειμένο να ακολουθήσει μια υγιεινή διατροφή, να πίνει αρκετό νερό ή να ασχοληθεί με σωματικές δραστηριότητες.

Εξαιτίας αυτού, το άτομο που έχουν έντονο στρες συχνά υποφέρουν από δυσκοιλιότητα κι ως τούτου έχουν αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσουν ραγάδα στον πρωκτό.

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για αντιμετώπιση;

Στους περισσότερους ανθρώπους, η ραγάδα πρωκτού επουλώνεται μέσα σε μια εβδομάδα περίπου, όπως και κάθε άλλο μικρό κόψιμο ή σχίσιμο στο δέρμα. Αν αυτή επιμείνει ωστόσο μπορεί να χρειαστεί θεραπεία.

Εάν ο πόνος από τη ραγάδα είναι ιδιαίτερα έντονος ή τα συμπτώματα δεν βελτιώνονται με μέτρα αυτοβοήθειας, όπως η επάλειψη τοπικά με αλοιφές, τότε προκρίνονται άλλες θεραπείες.

Η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής με υπακτικά και άλλα φάρμακα μπορεί να έχει αποτέλεσμα. Αν, ωστόσο αποτύχει και αυτή η προσέγγιση, τότε καθίσταται απαραίτητη η χειρουργική αντιμετώπιση.

Η επέμβαση εκλογής ονομάζεται έσω πλάγια σφιγκτηροτομή, η οποία περιλαμβάνει την αφαίρεση ενός μικρού τμήματος του μυ του σφιγκτήρα του πρωκτού για την εξάλειψη του χρόνιου σπασμού και την αποφυγή υποτροπής, καθώς επίσης και την ταχύτερη επούλωση.

Η αποκατάσταση της ραγάδας πρωκτού μπορεί να γίνει και με λιγότερο επεμβατικές μεθόδους όπως η χρήση θεραπευτικού laser ή ραδιοσυχνοτήτων (RF).

Ενδείκνυται η χρήση laser;

Το laser χρησιμοποιείται για τη διενέργεια έσω πλάγιας σφιγκτηροτομής. Πρόκειται για μια σχεδόν αναίμακτη διαδικασία που επιτρέπει στο χειρουργός να έχει καλό έλεγχο στο σημείο της επέμβασης.

Επιπλέον, η χρόνια ινώδης ουλή καθαρίζεται με το λέιζερ. Αυτό αποτρέπει οποιαδήποτε μακροχρόνια ενόχληση και επιτρέπει την ταχύτερη ανάρρωση.

Η θεραπεία είναι η ίδια σε παιδί και ενήλικα;

Στα παιδιά, οι περισσότερες ραγάδες του πρωκτού επουλώνονται με θεραπεία στο σπίτι μετά από μερικές ημέρες ή εβδομάδες. Εάν το παιδί έχει ραγάδα πρωκτού που χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να επουλωθεί, τότε ενδείκνυται η χορήγηση σχετικής φαρμακευτικής αγωγής. Ωστόσο, σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί χειρουργική αποκατάσταση του προβλήματος.

Πόσο διαρκεί η επέμβαση;

Η επέμβαση διαρκεί 20-30 λεπτά και ο ασθενής επιστρέφει συνήθως στο σπίτι του την ίδια ημέρα.

Τι πρέπει να γνωρίζω μετά το χειρουργείο;

Οι περισσότεροι ασθενείς παρατηρούν ότι ο πόνος από τη ραγάδα του πρωκτού υποχωρεί μέσα σε λίγες ημέρες μετά την επέμβαση.

Είναι φυσιολογικό να υπάρχει ανησυχία για την κίνηση του εντέρου μετά το χειρουργείο. Πιθανότατα θα υπάρχει κάποιος πόνος με τις κινήσεις του εντέρου στην αρχή, αλλά θα είναι σημαντικά μικρότερος σε σύγκριση με πριν τη χειρουργική επέμβαση.

Είναι προσιτό το κόστος και οι τιμές;

Το κόστος ποικίλει ανάλογα με την επιλογή της θεραπείας, καθώς και την έκταση των υπό στόχευση περιοχών.

Τι πρέπει να γνωρίζω για την χρόνια ραγάδα πρωκτού και τι αλλάζει στις θεραπευτικές επιλογές;

Η χρόνια ραγάδα του πρωκτού πιθανότατα έχει βαθύτερο σχίσιμο και μπορεί να έχει εσωτερικές ή εξωτερικές σαρκώδεις αναπτύξεις. Μια ραγάδα θεωρείται χρόνια εάν επιμένει δίχως να επουλωθεί περισσότερο από οκτώ εβδομάδες.

Μελέτες έχουν δείξει ότι ειδικά για τη χρόνια ραγάδα πρωκτού, η χειρουργική αποκατάσταση είναι πολύ πιο αποτελεσματική από οποιαδήποτε συντηρητική θεραπεία.

ΚΑΛΕΣΕ ΤΩΡΑ