Παχύ Έντερο

iStock 1307039981 2

Το παχύ έντερο αποτελεί το τελικό τμήμα του πεπτικού σωλήνα. Ο πεπτικός σωλήνας  ξεκινάει από τη στοματική κοιλότητα και καταλήγει στον πρωκτό. Η τροφή αφού μεταβεί στον στόμαχο όπου ξεκινάει η πέψη, ακολούθως διέρχεται από το λεπτό έντερο, όπου γίνεται η απορρόφηση όλων των θρεπτικών ουσιών. Στη συνέχεια το υδαρές περιεχόμενο του λεπτού εντέρου μεταβαίνει μέσω μιας βαλβίδας στο παχύ έντερο. Ο ρόλος του παχέος εντέρου είναι κυρίως η επαναρρόφηση του ύδατος και των ηλεκτρολυτών, ώστε να αποβληθούν τα υπολείμματα της πέψης (κόπρανα) σε στέρεα μορφή.

Το παχύ έντερο καταλαμβάνει περιμετρικά όλη την έκταση της κοιλιάς ξεκινώντας από το δεξί κάτω τεταρτημόριο και καταλήγοντας στην πύελο και τον πρωκτό, μέρος του οποίου αποτελούν και οι αιμορροΐδες. Αποτελείται από έξι τμήματα που από την αρχή προς το τέλος είναι:

  1. Τυφλό
  2. Ανιόν
  3. Εγκάρσιο
  4. Κατιόν
  5. Σιγμοειδές
  6. Ορθό

Οι παθήσεις του παχέος εντέρου διακρίνονται σε καλοήθεις και κακοήθεις. Οι κυριότερες καλοήθεις παθήσεις είναι η εκκολπωμάτωση / εκκολπωματίτιδα και οι φλεγμονώδεις νόσοι (ελκώδης κολίτιδα και νόσος Crohn), ενώ η κυριότερη κακοήθης πάθηση είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου (αδενοκαρκίνωμα).

iStock 939261446

ΚΑΛΕΣΕ ΤΩΡΑ