Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση

γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Τι είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μια διαταραχή που ταλαιπωρεί μεγάλο αριθμό ανθρώπων προκαλώντας πολλά και δυσάρεστα συμπτώματα.

Από τι προκαλείται;

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση προκαλείται συνήθως, από την ύπαρξη διαφραγματοκήλης, η οποία χάρη στην εξέλιξη των χειρουργικών τεχνικών και μεθόδων μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και με ασφάλεια, ανακουφίζοντας τους ασθενείς και επιτρέποντάς τους να ανακτήσουν μια φυσιολογική ζωή.

Εκτός από τη διαφραγματοκήλη, άλλα αίτια εμφάνισης της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης αποτελούν:

Θες να επικοινωνήσεις με τον ιατρό;

Ποια είναι τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης;

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση προκαλείται όταν δε λειτουργεί σωστά ο κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας, ένας μικρός μυώδης δακτύλιος που ρυθμίζει τη δίοδο της τροφής από τον οισοφάγο στο στόμαχο. Αυτό έχει ως συνέπεια το περιεχόμενο του στομάχου, που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε οξέα και αλκάλεα, να παλινδρομεί πίσω προς τον οισοφάγο.

Χαρακτηρίζεται από χρόνια και περιοδική καύσο και κάποια λιγότερα συχνά συμπτώματα, όπως:

  • έμετος
  • προβλήματα στην κατάποση και δυσφαγία
  • λαρυγγίτιδα και πονόλαιμος
  • ουλίτιδα και διάβρωση στο σμάλτο των δοντιών
  • κακοσμία στόματος

Ενίοτε η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση προκαλεί έντονο άλγος στο θώρακα ωσάν να είναι σύμπτωμα κάποιου καρδιολογικού προβλήματος.

Γι’ αυτό και σε κάθε περίπτωση, ο πόνος στο θώρακα δε θα πρέπει να υποτιμάται αλλά αντίθετα να ελέγχεται άμεσα από γιατρό!

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και διατροφή

Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, όπως αλλαντικά, γαλακτοκομικά, τηγανητά φαγητά, παγωτά και γλυκά, εντείνουν τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, καθώς παρατείνουν το χρόνο εκκένωσης του στομάχου.

Τα τρόφιμα και τα ποτά που περιέχουν καφεΐνη επίσης εντείνουν την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, καθώς εξασθενούν τους μύες που διατηρούν την τροφή εντός του στόμαχου.

Το αλκοόλ, η μέντα, τα εσπεριδοειδή, οι ντομάτες και τα ανθρακούχα ποτά μπορεί να ερεθίσουν τα τοιχώματα του οισοφάγου σε άτομα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Όπως τα ποτά με καφεΐνη, χαλαρώνουν επίσης τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα και επιδεινώνουν τη νόσο.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση θεραπεία

Η θεραπεία της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης ανάλογα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων αποτελείται από τις παρακάτω θεραπευτικές επιλογές:

Αλλαγές στον τρόπο ζωής και στη διατροφή

  • Απώλεια βάρους εάν είστε υπέρβαροι ή έχετε παχυσαρκία
  • Αποφυγή τροφών που αυξάνουν το επίπεδο του οξέος στο στομάχι σας, συμπεριλαμβανομένων των καφεϊνούχων ποτών, της σοκολάτας, των πικάντικων ή λιπαρών τροφών και του αλκοόλ
  • Τρώτε μικρότερα, πιο συχνά γεύματα
  • Αποφυγή φαγητού 2-3 ώρες πριν από τον ύπνο
  • Διακοπή του καπνίσματος, αν καπνίζετε

Φαρμακευτική αγωγή

Αντιόξινα: Βοηθούν στην εξουδετέρωση του οξέος στον οισοφάγο και το στομάχι και να σταματήσουν τις καούρες
Αναστολείς της ισταμίνης: Αυτά τα φάρμακα μειώνουν την παραγωγή οξέος στο στομάχι
Αναστολείς αντλίας πρωτονίων (PPIs): Αυτά τα φάρμακα εμποδίζουν την παραγωγή οξέος και επιτρέπουν στον οισοφάγο να επουλωθεί
Προκινητικοί παράγοντες: Αυτά τα φάρμακα βοηθούν το στομάχι να αδειάσει πιο γρήγορα, μειώνοντας την ποσότητα του οξέος που μπορεί να παλινδρομήσει στον οισοφάγο

Ενδοσκοπική θεραπεία

Η ενδοσκοπική θεραπεία περιλαμβάνει τη χρήση ενδοσκοπίου για την τοποθέτηση ραμμάτων ή άλλων συσκευών για την ενίσχυση του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα και την πρόληψη της παλινδρόμησης

Χειρουργική επέμβαση

Η χειρουργική επέμβαση για τη ΓΟΠΝ μπορεί να περιλαμβάνει μια διαδικασία για την ενίσχυση του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα, όπως η θολοπλαστική Nissen. Η επέμβαση αυτή μπορεί να γίνει ρομποτικά ή λαπαροσκοπικά.

Πηγές:

https://medlineplus.gov/ency/article/000265.htm

https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/gastroesophageal-reflux-disease-gerd-treatment

https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/acid-reflux-ger-gerd-adults/treatment

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gerd/diagnosis-treatment/drc-20361959

ΚΑΛΕΣΕ ΤΩΡΑ