Περιεδρικό Συρίγγιο

Περιεδρικό Συρίγγιο

Το περιεδρικό συρίγγιο είναι μια επώδυνη και δυσάρεστη χρόνια κατάσταση που ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους. Αν παραμεληθεί. με τον ασθενή να αναβάλει τη θεραπεία, προκαλεί διάφορες επιπλοκές, ορισμένες εκ των οποίων απειλητικές ακόμα και για την ίδια τη ζωή.

Ωστόσο, χάρη σε σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές, τα περιεδρικά συρίγγια μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά επιτρέποντας στους πάσχοντες να ανακτήσουν μια φυσιολογική ζωή και καθημερινότητα δίχως οδύνη και ταλαιπωρία. Με τις σύγχρονες χειρουργικές μεθόδους, ιδίως εφόσον εφαρμόζονται από εξειδικευμένο χειρουργό με πολυετή εμπειρία, τα ποσοστά επιτυχίας είναι θεαματικά.

Τι είναι το περιεδρικό συρίγγιο;

Ο ορισμός του περιεδρικού συριγγίου είναι μια μη φυσιολογική δίοδος που συνδέει δύο όργανα ή αγγεία που υπό κανονικές συνθήκες δεν συνδέονται. Ο πιο κοινός τύπος συριγγίου είναι γύρω από τον πρωκτό, το λεγόμενο πρωκτικό ή περιεδρικό συρίγγιο, το οποίο συνδέει τον πρωκτικό σωλήνα με το περιβάλλον δέρμα.

Ποια είναι τα αίτια;

Συνήθως έχει ως γενεσιουργό αιτία κάποια λοίμωξη στην περιοχή, η οποία προκαλεί τη συλλογή πύου στον περιβάλλοντα ιστό. Όταν το πύον παροχετεύεται, δημιουργείται μια σήραγγα ή ένα δίκτυο σηράγγων με διέξοδο (στόμιο) στο δέρμα. Ωστόσο, ένα περιεδρικό συρίγγιο μπορεί να οφείλεται και σε άλλα αίτια.

Συχνότερα, η εμφάνιση συριγγίου είναι συνέπεια κάποιου περιεδρικού αποστήματος που δεν αντιμετωπίστηκε. Ενδεικτικά, περίπου ένας στους δύο ασθενείς με περιεδρικό απόστημα αναπτύσσει επίσης περιεδρικό συρίγγιο.

Άλλες πιθανές αιτίες των περιεδρικών συριγγίων μπορεί να είναι οι κάτωθι:

Θες να επικοινωνήσεις με τον ιατρό;

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συρίγγια μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικά και άβολα. Ο πόνος είναι ένα κοινό σύμπτωμα, καθώς και τα συχνά αποστήματα, οι δύσοσμες εκκρίσεις και οι επώδυνες κενώσεις του εντέρου.

Ερεθισμός του δέρματος μπορεί να προκληθεί λόγω λοιμώξεων και της υπερβολικής έκκρισης πύου, καθώς επίσης και κνησμός στην περιοχή του δακτυλίου του πρωκτού.

Ποιες είναι οι επιπλοκές;

Εκτός από τη δυσφορία και την ταλαιπωρία που προκαλούν, αν αφεθούν χωρίς θεραπεία, τα περιεδρικά συρίγγια μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές.

Ορισμένα συρίγγια μπορεί να προκαλέσουν βακτηριακή μόλυνση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε γάγγραινα του περινέου και σήψη, μια επικίνδυνη κι απειλητική κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή αρτηριακή πίεση, βλάβη οργάνων ή ακόμα και στο θάνατο.

Τα περιεδρικά συρίγγια σπάνια αποτελούν ένδειξη για ύπαρξη κακοήθειας. Ωστόσο, εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία για μεγάλο χρονικό διάστημα, το περιεδρικό συρίγγιο ευνοεί την ανάπτυξη καρκίνου.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση ενός εξωτερικού συριγγίου είναι σχετικά απλή αφού ο γιατρός μπορεί να κάνει τη διάγνωση δια γυμνού οφθαλμού κατά την κλινική εξέταση του ασθενούς. Σπανιότερα, μπορεί να χρειαστεί μαγνητική τομογραφία ώστε να επιβεβαιωθεί η διάγνωση. Επίσης, οι εκκρίσεις του συριγγίου μπορεί να συλλεχθούν και να αποσταλούν για ανάλυση προκειμένου να επιβεβαιωθεί η διάγνωση.

Εάν το συρίγγιο είναι εσωτερικό, η διάγνωση μπορεί να καταστεί δυσκολότερη. Ενδέχεται να χρειαστεί ενδοσκοπική εξέταση του πρωκτού (ή κολονοσκόπηση, για να διαπιστωθεί αν ο ασθενής πάσχει από νόσο του Crohn, μια πιθανή αιτία πρόκλησης συριγγίων), διορθικό υπερηχογραφία, ακτινοσκόπηση ή και αξονική τομογραφία, προκειμένου να εντοπιστεί το συρίγγιο.

Ποια είναι η θεραπεία;

Το περιεδρικό συρίγγιο αντιμετωπίζεται χειρουργικά προκειμένου να καταστραφεί το στόμιό του και να αφαιρεθεί πλήρως ο σηραγγώδης πόρος του. Βασικό μέλημα του χειρουργού, πέρα από την εκτομή του πόρου και τον καθαρισμό της περιοχής είναι η μέγιστη δυνατή διάσωση των μυών του σφιγκτήρα του πρωκτού, οι οποίοι μπορεί να υποστούν ζημιά από το συρίγγιο.

Υπάρχουν διάφορες τεχνικές που επιλέγονται ανάλογα με την περίπτωση εκάστου ασθενούς και τη σοβαρότητά της. Για μικρά εξωτερικά συρίγγια, μπορεί να αρκέσει η εκτέλεση μιας μικροεπέμβασης συριγγιοτομής, στο ιατρείο.

Τα μεγαλύτερα συρίγγια απαιτούν χειρουργική επέμβαση, η οποία μπορεί να γίνει με ανοικτό χειρουργείο ή ενδοσκοπικά.

Στις τεχνικές αντιμετώπισης των περιεδρικών συριγγίων, συγκαταλέγεται η χρήση:

  • θεραπευτικού laser, που ελαχιστοποιεί τον τραυματισμό του σφιγκτήρα κι επομένως ακράτειας, τη χρήση
  • χειρουργικού νήματος (seton), το οποίο παραμένει εντός του συριγγίου και το διατηρεί ανοικτό για μεγάλο διάστημα για να επουλωθεί από μέσα προς τα έξω
  • Αυτό το βοηθά να επουλωθεί, αποφεύγοντας παράλληλα την ανάγκη κοπής των μυών του σφιγκτήρα.
  • βιολογικής κόλλας, για να σφραγιστεί το συρίγγιο και να επουλωθεί κλειστό.
  • Βιοπροσθετικού βύσματος, από ζωικό ιστό, ώστε να αποτραπεί το εσωτερικό άνοιγμα ενός συριγγίου.

Ενίοτε μετά τη διάνοιξη και παροχέτευση ενός περιεδρικού αποστήματος και αφού υποχωρήσει η οξεία φλεγμονή, παραμένει ένα περιεδρικό συρίγγιο. Το περιεδρικό συρίγγιο είναι μία επικοινωνία σαν μικροσκοπικό τούνελ , μεταξύ του εσωτερικού του πρωκτού (εκεί όπου ξεκίνησε το απόστημα) και του σημείου που έγινε η διάνοιξη του αποστήματος στο δέρμα, δίπλα στον πρωκτό. Η επικοινωνία αυτή επιτρέπει την μετακίνηση των μικροβίων του εντέρου (ορθού) διά του συριγγίου στο περιορθικό λίπος και τελικά στο δέρμα περιφερικά του πρωκτού.

Τα περιεδρικά συρίγγια γίνονται συνήθως αντιληπτά λόγω εκροής μικρής ποσότητας δύσοσμου πυώδους υγρού, το οποίο λερώνει το εσώρουχο του ασθενούς. Σπανιότερα μπορεί να υπάρχει εκροή αιματηρού υγρού, ή ήπιος πόνος σαν τσούξιμο στην περιοχή. Λόγω της έντονης παρουσίας εντερικών μικροβίων ένα συρίγγιο μπορεί να προκαλέσει υποτροπιάζοντα αποστήματα, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να οδηγήσουν σε ακόμη πιο πολύπλοκα συρίγγια.

Ένα συρίγγιο μπορεί να είναι σχετικά επιφανειακό και με βραχεία πορεία, μπορεί όμως να είναι και αρκετά βαθύ και πολύπλοκο, διερχόμενο από τους σφιγκτήρες του πρωκτού.

Γενικά, όσο περισσότερα επεισόδια φλεγμονής μεσολαβήσουν, τόσο πιο πολύπλοκο μπορεί να γίνει ένα περιεδρικό συρίγγιο και τόσο δυσκολότερη η χειρουργική αποκατάσταση.

Όπως γίνεται αντιληπτό, είναι πολύ σημαντικό ένα περιεδρικό συρίγγιο να διορθώνεται χειρουργικά όσο νωρίτερα γίνεται, πριν προλάβει να επεκταθεί . Η έγκαιρη χειρουργική παρέμβαση διασφαλίζει τη σωστή λειτουργία και επάρκεια του πρωκτού δίνοντας οριστική λύση στο πρόβλημα.

ΚΑΛΕΣΕ ΤΩΡΑ