Καρκίνος Παχέος Εντέρου

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι μια από τις συχνές μορφές κακοήθειας με σχεδόν 9 στα 10 άτομα να διαγιγνώσκονται στις ηλικίες άνω των 60 ετών. Η διάγνωση με καρκίνο του παχέος εντέρου προκαλεί εύλογα έντονη ανησυχία στους ασθενείς, ωστόσο, αν η νόσος εντοπιστεί κι αντιμετωπιστεί σε πρώιμα στάδια, υπάρχει μεγαλύτερη από 90% πιθανότητα ίασης.

Τι είναι ο Καρκίνος του Παχέος Εντέρου;

Ο καρκίνος ξεκινά όταν τα κύτταρα στο σώμα αρχίζουν να αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα. Εν προκειμένω, ο καρκίνος παίρνει την αντίστοιχη ονομασία ανάλογα με την περιοχή του εντέρου την οποία έχει ως αφετηρία: το παχύ έντερο ή στο τελικό τμήμα αυτού, το ορθό.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου και ο καρκίνος του ορθού συχνά ομαδοποιούνται επειδή έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά.

Γενικά, οι όγκοι που βρίσκονται κοντά στον πρωκτό (σε απόσταση έως 15 εκατοστά) ταξινομούνται ως καρκίνοι του ορθού. Από αυτό το όριο και μετά οι όγκοι στο υπόλοιπο παχύ έντερο, ταξινομούνται ως όγκοι του παχέος εντέρου.

Ποια είναι τα βασικά αίτια;

Οι κακοήθειες του εντέρου πιθανότατα ξεκινούν ως καλοήθεις (μη καρκινικοί) πολύποδες, δηλαδή μικροσκοπικά εξογκώματα στο εσωτερικό του εντέρου.

Οι περισσότεροι πολύποδες παραμένουν καλοήθεις σε όλη τη ζωή, αλλά περίπου 1 στους 10 καθίσταται κακοήθεις, δηλαδή μετατρέπεται σε καρκίνο. Σε γενικές γραμμές, όσο μεγαλύτερος είναι ένας πολύποδας, τόσο πιο πιθανό είναι να γίνει καρκινικός.

Σπάνια ένας πολύποδας είναι κακοήθης όταν έχει μέγεθος μικρότερο από 1 cm.

Η αφαίρεση των καλοήθων πολυπόδων μπορεί να αποτρέψει τη μετέπειτα ανάπτυξη καρκίνου στο παχύ έντερο και το ορθό.

Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου αυξάνεται με την ηλικία.

Στους παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνονται επίσης:

 • οι φλεγμονώδης νόσοι του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn ή η ελκώδης κολίτιδα
 • προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου ή πολυπόδων
 • γενετικά σύνδρομα. όπως η Οικογενής αδενωματώδης πολυποδίαση

Επίσης, υπάρχουν παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής ενός ατόμου και συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, όπως:

 • έλλειψη τακτικής σωματικής δραστηριότητας
 • διατροφή χαμηλή σε φρούτα και λαχανικά, χαμηλή σε φυτικές ίνες και υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ή υψηλή σε επεξεργασμένα κρέατα
 • υπερβολικό βάρος και παχυσαρκία
 • υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
 • κάπνισμα

Ποια είναι τα βασικά συμπτώματα;

Η ανάπτυξη καρκίνου του εντέρου από το στάδιο ενός αρχικά καλοήθους πολύποδα είναι βραδεία και μπορεί να διαρκέσει από πέντε έως δέκα χρόνια. Στα πρώτα στάδια ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να μη δώσει καθόλου συμπτώματα.

Όσο όμως η νόσος εξελίσσεται αρχίζουν να εμφανίζονται σημάδια και συμπτώματα, τα πιο κοινά εκ των οποίων είναι τα εξής:

 • αιμορραγία από τον πρωκτό ή αίμα στα κόπρανα
 • ασυνήθιστα επεισόδια διάρροιας ή δυσκοιλιότητας)
 • πόνος στην κοιλιά ή ανεξήγητη απώλεια βάρους
 • Ανεξήγητη απώλεια βάρους

Πως γίνεται η διάγνωση; Χρειάζονται εξετάσεις αίματος;

Η διερεύνηση για καρκίνο του παχέος εντέρου ξεκινά όταν ένας ασθενής εμφανίσει συμπτώματα που συνδέονται με τη νόσο ή ανακαλύψει ευρήματα τυχαία σε κάποια εξέταση, όπως μια προληπτική κολονοσκόπηση.

Η διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου απαιτεί αρκετές από τις παρακάτω διαδικασίες κι εξετάσεις:

 • Εξέταση αίματος: Μερικές φορές η αιμορραγία που προκαλεί ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να περάσει απαρατήρητη αλλά έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη αναιμίας, χαμηλού επιπέδου, η οποία εντοπίζεται με εξέταση αίματος.
 • Ευέλικτη σιγμοειδοσκόπηση: Πρόκειται για ενδοσκοπική εξέταση κατά την οποία ένα εύκαμπτος και λεπτός σωλήνας με μια κάμερα στο ένα άκρο διέρχεται από τον πρωκτό, στο ορθό.
 • Κολονοσκόπηση: Ένα εύκαμπτο τηλεσκόπιο διέρχεται μέσω του πρωκτού στο ορθό, αλλά ο σωλήνας είναι αρκετά μεγάλο για να εξετάσει ολόκληρο το παχύ έντερο. Τόσο η ευέλικτη σιγμοειδοσκόπηση όσο και η κολονοσκόπηση έχουν το πλεονέκτημα ότι ένα μικρό δείγμα ιστού (ή βιοψία) μπορεί να ληφθεί για εργαστηριακή εξέταση.
 • Αξονική τομογραφία
 • Εξέταση καρκινικών δεικτών, όπως το καρκινοεμβρυονικό αντιγόνο (CEA).
 • Ιστοπαθολογική εξέταση της βιοψίας που λαμβάνεται μέσω κολονοσκόπησης ή σιγμοειδοσκόπησης, αλλά και δείγματος του καρκινικού ιστού ή των λεμφαδένων που λαμβάνονται κατά την διάρκεια της χειρουργικής αφαίρεσης του όγκου.

Μπορεί να γίνουν μεταστάσεις στον πνεύμονα;

Το όργανο στο οποίο ο καρκίνος του παχέος εντέρου κάνει συχνότερα μετάσταση είναι το ο ήπαρ. Ωστόσο και οι πνεύμονες είναι ένα από τα πιο κοινά σημεία εξάπλωσης του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ποια είναι τα στάδια του καρκίνου του παχέος εντέρου;

Μετά τη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου, ακολουθεί η σταδιοποίηση, δηλαδή ο καθορισμός του βαθμού εξάπλωσης της κακοήθειας. Το στάδιο ενός καρκίνου βοηθά στον προσδιορισμό της σοβαρότητάς του και του ιδανικού τρόπου αντιμετώπισής του.

Η σταδιοποίηση του καρκίνου του παχέος εντέρου ξεκινά από το στάδιο 0 (ένας πολύ πρώιμος καρκίνος) και στη συνέχεια κυμαίνεται από τα στάδια I (1) έως IV (4).

Κατά κανόνα, όσο μικρότερο είναι το στάδιο, τόσο λιγότερο έχει εξαπλωθεί ο καρκίνος. Ένα υψηλότερο στάδιο, όπως το στάδιο IV, σημαίνει ότι ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σημαντικά.

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για άμεση αντιμετώπιση;

Οι περισσότεροι καρκίνοι αξιολογούνται προσεκτικά από μια διεπιστημονική ομάδα, προκειμένου να καθοριστεί με τη συμβολή ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων (όπως ογκολόγοι, ακτινολόγοι και γενικοί χειρουργοί) το κατάλληλο θεραπευτικό σχήμα.

Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ένα εύρος θεραπειών, όπως η χημειοθεραπεία, η ανοσοθεραπεία, ακτινοβολία και φυσικά τη χειρουργική αφαίρεση του καρκινικού όγκου και πιθανώς των λεμφαδένων που έχουν προσβληθεί.

Η χειρουργική επέμβαση εκλογής για τη θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι η κολεκτομή, η οποία εκτός από την εκτομή του όγκου περιλαμβάνει και την αφαίρεση ενός τμήμα του παχέος εντέρου και των λεμφαδένων της περιοχής, εφόσον διαπιστωθεί ότι έχουν προσβληθεί ή κρίνεται απαραίτητο από τους θεράποντες ιατρούς.

Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, λαμβάνονται δείγματα του ιστού του ασθενούς προς ιστοπαθολογική εξέταση, με την οποία προσδιορίζεται με ακρίβεια το στάδιο του καρκίνου.

Call Now ButtonΕπικοινωνία Εδώ!