Πολύποδες Χοληδόχου Κύστης

πολύποδες χολυδούχου κύστης

Τι είναι οι πολύποδες χοληδόχου κύστης;

Οι πολύποδες της χοληδόχου κύστης είναι ογκίδια που αναπτύσσονται στην εσωτερική επιφάνεια του τοιχώματος της χοληδόχου κύστης και συγκεκριμένα στο επιθήλιο. Είναι ένα σχετικά σπάνιο εύρημα και η συχνότητα εμφάνισής τους κυμαίνεται μεταξύ 4-7%. Υπάρχουν διαφόρων ειδών πολύποδες χοληδόχου κύστης. Συγκεκριμένα συναντάμε:
1. Ψευδοπολύποδες που σχηματίζονται από εναποθέσεις χοληστερίνης
2. Φλεγμονώδεις πολύποδες που εμφανίζονται μετά από χολοκυστίτιδα και δεν εξελίσσονται σε καρκινώματα
3. Αδενομυωμάτωση που αποτελεί μη φλεγμονώδη πάχυνση του τοιχώματος της χοληδόχου κύστης και θεωρείται προκαρκινική βλάβη
4. Αδενώματα, που είναι καλοήθη νεοπλάσματα, τα οποία ωστόσο μπορούν να εξελιχθούν σε καρκινώματα
5. Κακοήθεις πολύποδες (αδενοκαρκινώματα).

Οι πολύποδες σπανίως προκαλούν συμπτώματα και συνήθως διαγιγνώσκονται τυχαία μετά από ένα υπερηχογράφημα κοιλίας. Η συμπτωματολογία, όταν εμφανίζεται, είναι μη ειδική και περιλαμβάνει δυσπεπτικά ενοχλήματα, ναυτία και ήπιο περιστασιακό πόνο στο άνω δεξιό τμήμα της κοιλίας.

Πως γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση γίνεται με υπερηχογράφημα κοιλίας που αναδεικνύει τις βλάβες στο εσωτερικό της χοληδόχου κύστης. Αφού γίνει η διάγνωση με το υπερηχογράφημα, σε ύποπτους πολύποδες μπορεί να χρειαστεί μαγνητική τομογραφία, αξονική τομογραφία, ή ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα για να πάρουμε περισσότερες πληροφορίες.

Θες να επικοινωνήσεις με τον ιατρό;

Θεραπεία για τους πολύποδες χοληδόχου κύστης

Η θεραπεία για την πολυποδίαση της χοληδόχου κύστης είναι η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή. Ωστόσο, επέμβαση απαιτείται μόνο για τους πολύποδες που είναι ύποπτοι για κακοήθεια. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι πολύποδες χοληδόχου κύστης δεν απαιτούν κάποια παρέμβαση, παρά μόνο παρακολούθηση με υπερηχογραφικό έλεγχο. Η παρακολούθηση αφορά κατά κύριο λόγο το μέγεθος του πολύποδα, την αύξηση του μεγέθους του, την μορφή του και τη σύστασή του. Πολύποδες ασυμπτωματικοί, μικροί (<5 χιλιοστά), μισχωτοί, που δεν αυξάνεται το μέγεθός τους και είναι αυξημένης ηχογένειας στο υπερηχογράφημα, δεν χρειάζονται χειρουργική αντιμετώπιση. Αντίθετα συνίσταται ο επανέλεγχος στους 6 και 12 μήνες. Εφόσον δεν αλλάξει κάτι στα παραπάνω χαρακτηριστικά, ο έλεγχος γίνεται στη συνέχεια μία φορά το χρόνο. Οι ενδείξεις για χειρουργική επέμβαση σχετίζονται άμεσα με την υποψία ανάπτυξης καρκίνου. Οι διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες (guide lines) ορίζουν τις παρακάτω ενδείξεις για επέμβαση:

1. Πολύποδες μεγέθους >20 mm. Οι πολύποδες αυτοί είναι συνήθως κακοήθεις. Απαιτείται λεπτομερής προεγχειρητικός έλεγχος με αξονική τομογραφία και μαγνητική τομογραφία (CT και MRI), και ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα. Απαιτείται χολοκυστεκτομή που περιλαμβάνει μερική ηπατεκτομή και λεμφαδενικό καθαρισμό.

2. Πολύποδες μεγέθους 10-20 mm. Οι πολύποδες αυτοί πρέπει να θεωρούνται πιθανώς κακοήθεις και χρήζουν αντιμετώπισης. Ο καρκίνος αυτού του μεγέθους είναι συνήθως αρχικού σταδίου και η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή ολικού πάχους θεωρείται επαρκής.

3. Πολύποδες μεγέθους 6-9 mm. Από αυτούς τους πολύποδες περισσότερο ύποπτοι θεωρούνται οι μεμονωμένοι, άμισχοι με ευρεία βάση πολύποδες, που είναι ισοηχογενείς με το ηπατικό παρέγχυμα. Όταν το μέγεθός τους πλησιάζει το ένα cm συνιστάται λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή.

4. Ασθενείς με Πρωτοπαθή Σκληρυντική Χολαγγειίτιδα. Συνιστάται λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή ανεξαρτήτως μεγέθους πολύποδα, λόγω αυξημένης πιθανότητας ανάπτυξης καρκίνου χοληδόχου κύστης.

5. Ασθενείς με χολολιθίαση (πέτρες) και πολύποδες χοληδόχου κύστης. Οι ασθενείς αυτοί έχουν αυξημένη πιθανότητα ανάπτυξης κακοήθειας.

6. Ασθενείς που εμφανίζουν συμπτώματα (κωλικός, χολοκυστίτιδα, παγκρεατίτιδα). Έχει φανεί ότι τα συμπτώματα υποχωρούν μετά από χολοκυστεκτομή.

Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή

Στις περιπτώσεις που προαναφέρθηκαν, η θεραπεία για τους πολύποδες της χοληδόχου κύστης είναι η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή, η λαπαροσκοπική δηλαδή αφαίρεση της χοληδόχου κύστης. Γίνεται με τέσσερεις πολύ μικρές τομές στην κοιλιά, μία στον ομφαλό ~1cm και τρεις τομές 0,5cm στο πάνω και το δεξί μέρος της κοιλιάς. Από τις τομές αυτές εισέρχονται η λαπαροσκοπική κάμερα και πολύ λεπτά λαπαροσκοπικά εργαλεία με τα οποία ο χειρουργός αφαιρεί τη χοληδόχο κύστη. Στη συνέχεια η χοληδόχος κύστη βγαίνει από τον ομφαλό με τη χρήση ειδικού σάκου περισυλλογής και αποστέλλεται για ιστολογική εξέταση.

Πόσο διαρκεί η νοσηλεία;

O ασθενής εισάγεται και χειρουργείται την ίδια ημέρα. Η νοσηλεία στην συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών δεν διαρκεί περισσότερο από ένα 24ωρο, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που το εξιτήριο γίνεται αυθημερόν. Λίγες ημέρες πριν από το προγραμματισμένο χειρουργείο ο ασθενής υποβάλλεται σε λεπτομερή προεγχειρητικό έλεγχο στα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου. Ο τυπικός έλεγχος περιλαμβάνει καρδιογράφημα και καρδιολογική εκτίμηση, ακτινογραφία θώρακος, αιματολογικές εξετάσεις και αναισθησιολογική εκτίμηση, ώστε να οδηγηθεί στο Χειρουργείο με απόλυτη ασφάλεια.

Πότε επιστρέφει ο ασθενής σε πλήρη δραστηριότητα;

Ο ασθενής φεύγοντας από το Νοσοκομείο μπορεί να επανέλθει άμεσα στις απλές καθημερινές του δραστηριότητες. Μπορεί να κάνει μπάνιο την επομένη του εξιτηρίου και να οδηγήσει μετά τις πρώτες ημέρες. Πρέπει ωστόσο να περιορίσει την έντονη σωματική δραστηριότητα (τρέξιμο, έντονη άσκηση, άρση μεγάλου βάρους) για περίπου τρεις εβδομάδες.

Χρειάζονται φάρμακα;

H πλειοψηφία των ασθενών δεν χρειάζεται να πάρει αντιβιοτική αγωγή μετά το εξιτήριο. Όσον αφορά στον πόνο, αρκούν απλά παυσίπονα (Depon, Panadol) μόνο για τις πρώτες 2-3 ημέρες.

ΚΑΛΕΣΕ ΤΩΡΑ