Διαφραγματοκήλη – Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μια διαταραχή που ταλαιπωρεί μεγάλο αριθμό ανθρώπων προκαλώντας πολλά και δυσάρεστα συμπτώματα. Συνήθως, οφείλεται στην ύπαρξη διαφραγματοκήλης, η οποία χάρη στην εξέλιξη των χειρουργικών τεχνικών και μεθόδων μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και με ασφάλεια, ανακουφίζοντας τους ασθενείς και επιτρέποντάς τους να ανακτήσουν μια φυσιολογική ζωή.

Τι είναι η διαφραγματοκήλη – γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση προκαλείται όταν δε λειτουργεί σωστά ο κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας, ένας μικρός μυώδης δακτύλιος που ρυθμίζει τη δίοδο της τροφής από τον οισοφάγο στο στόμαχο. Αυτό έχει ως συνέπεια το περιεχόμενο του στομάχου, που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε οξέα και αλκάλεα, να παλινδρομεί πίσω προς τον οισοφάγο.

Η διαφραγματοκήλη προκαλείται όταν μια ανατομική δομή της κοιλιάς, κυρίως ο στόμαχος, βρίσκει διέξοδο και ωθείται στη θωρακική κοιλότητα, μέσω κάποιου ανοίγματος στο διάφραγμα.

Ως πάθηση είναι αρκετά συχνή (εμφανίζεται περίπου στο 10% του πληθυσμού άνω των 40 ετών, ποσοστό που αυξάνεται σε μεγαλύτερες ηλικίες) και κατηγοριοποιείται σε διάφορους τύπους:

 • Ολισθαίνουσα διαφραγματοκήλη: Ο πλέον κοινός τύπος που αφορά σε μικρή κήλη που συνήθως απαιτεί χειρουργείο.
 • Παραοισοφαγική διαφραγματοκήλη: Πιο σπάνιος τύπος κήλης που σχηματίζεται όταν ο θόλος του στομάχου περνά πάνω από το διάφραγμα.
 • Μικτή διαφραγματοκήλη: Πρόκειται για το συνδυασμό της ολισθαίνουσας και της παραοισοφαγικής

Εκτός των παραπάνω τύπων, υπάρχουν και διαφραγματοκήλες που σχηματίζονται από το πέρασμα άλλων ανατομικών δομών πέραν του στομάχου, πάνω από το διάφραγμα.

Ποια είναι τα αίτια της διαφραγματοκήλης;

Η διαφραγματοκήλη μπορεί να εμφανιστεί έπειτα από μακροχρόνια γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή και το ανάποδο, δηλαδή η τελευταία να είναι σύμπτωμα διαφραγματοκήλης.

Όταν η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση εξελίσσεται, μπορεί να πλήξει τη λειτουργία του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα, ευνοώντας τη διαφραγματοκήλη.

Αντίστοιχα, μια διαφραγματοκήλη μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Οπότε στην ουσία κάποιος μπορεί να πάσχει από μια μόνο εκ των δυο παθήσεων ή κι από αμφότερες ταυτόχρονα.

Η πιθανότητα εμφάνισης διαφραγματοκήλης αυξάνεται με την ηλικία και το υπερβολικό βάρος.

Άλλοι παράγοντες που συντείνουν στη δημιουργία διαφραγματοκήλης είναι η όποια συνθήκη αυξάνει την πίεση εντός της κοιλιάς, όπως:

 • εγκυμοσύνη
 • έντονος και συχνός βήχας
 • έμετος
 • χρόνια δυσκοιλιότητα
 • χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
 • έντονη σωματική άσκηση

Ποια είναι τα βασικά συμπτώματα;

Οι πιο μικρές διαφραγματοκήλες (ολισθαίνουσες) συνήθως δεν συνοδεύονται από συμπτώματα, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν καύσο (καούρα), ναυτία και έμετο.

Αντίθετα, οι παραοισοφαγικές διαφραγματοκήλες συνδέονται με πιο έντονα συμπτώματα, προκαλέσουν σοβαρότερα συμπτώματα, όπως:

 • κοιλιακό / θωρακικό άλγος
 • προβλήματα στην κατάποση
 • δυσκολία στην αναπνοή μετά τη λήψη τροφής

Ωστόσο, το κύριο σύμπτωμα της διαφραγματοκήλης είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Η τελευταία χαρακτηρίζεται από χρόνια και περιοδική καύσο και κάποια λιγότερα συχνά συμπτώματα, όπως:

 • έμετος
 • προβλήματα στην κατάποση και δυσφαγία
 • λαρυγγίτιδα και πονόλαιμος
 • ουλίτιδα και διάβρωση στο σμάλτο των δοντιών
 • κακοσμία στόματος

Ενίοτε η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση προκαλεί έντονο άλγος στο θώρακα ωσάν να είναι σύμπτωμα κάποιου καρδιολογικού προβλήματος.

Γι’ αυτό και σε κάθε περίπτωση, ο πόνος στο θώρακα δε θα πρέπει να υποτιμάται αλλά αντίθετα να ελέγχεται άμεσα από γιατρό!

Πως η διαφραγματοκήλη σχετίζεται με την διατροφή;

Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στο πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματα της διαφραγματοκήλης και ειδικά της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, όπως αλλαντικά, γαλακτοκομικά, τηγανητά φαγητά, παγωτά και γλυκά, εντείνουν τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, καθώς παρατείνουν το χρόνο εκκένωσης του στομάχου.

Τα τρόφιμα και τα ποτά που περιέχουν καφεΐνη επίσης εντείνουν την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, καθώς εξασθενούν τους μύες που διατηρούν την τροφή εντός του στόμαχου.

Το αλκοόλ, η μέντα, τα εσπεριδοειδή, οι ντομάτες και τα ανθρακούχα ποτά μπορεί να ερεθίσουν τα τοιχώματα του οισοφάγου σε άτομα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Όπως τα ποτά με καφεΐνη, χαλαρώνουν επίσης τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα και επιδεινώνουν τη νόσο.

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για αντιμετώπιση;

Η πλειοψηφία των ασθενών με διαφραγματοκήλη που έχουν συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης μπορούν να αντιμετωπιστούν με αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως διατροφή χαμηλή σε λιπαρά, και τη χορήγηση ειδικής φαρμακευτικής αγωγής.

Εφόσον, όμως, η συντηρητική θεραπεία δεν φέρει αποτελέσματα ή νόσος είναι σε προχωρημένο στάδιο με σοβαρών κίνδυνο επιπλοκών, όπως πνευμονικά προβλήματα, περισφιγμένη κήλη με διακοπή της ροής του αίματος προς το στόμαχο ή ο λεγόμενος οισοφάγος Barrett, τότε χρειάζεται χειρουργική αποκατάσταση της διαφραγματοκήλης.

Η επέμβαση εκλογής για την αποκατάσταση της διαφραγματοκήλης ονομάζεται θολοπλαστική. Ο χειρουργός ανατάσσει τη διαφραγματοκήλη τυλίγοντας το θόλο του στομάχου γύρω από τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα και πέριξ αυτού, ενδυναμώνοντας τη βαλβίδα του.

Η θολοπλαστική μπορεί να εκτελεστεί με διάφορες τεχνικές περιέλιξης του θόλου του στομάχου γύρω από τον οισοφάγο, όπως οι:

 • θολοπλαστική κατά Nissen (περιέλιξη 360°)
 • θολοπλαστική κατά Toupet (περιέλιξη 270°)
 • θολοπλαστική κατά Dor (περιέλιξη 180%)

Η θολοπλαστική εκτελείται κατά κύριο λόγο με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους (λαπαροσκοπικά, ρομποτική χειρουργική).

Υπάρχουν κατάλληλες ασκήσεις που πρέπει να κάνω;

Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην ελάφρυνση των συμπτωμάτων της διαφραγματοκήλης, όπως π.χ. μέσω της απώλειας βάρους.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ορισμένες ασκήσεις υψηλής έντασης μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα, όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Οι ακόλουθες δραστηριότητες θεωρούνται εν γένει ασφαλείς για μια διαφραγματοκήλη:

 • βάδιση
 • τζόκινγκ
 • κολύμβηση
 • ποδηλασία
 • ήπια ή τροποποιημένη γιόγκα, χωρίς αναστροφές
Call Now ButtonΕπικοινωνία Εδώ!