Θεραπεία Παθήσεων Χολολιθίασης

Η θεραπεία της χολολιθίασης είναι η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή, η λαπαροσκοπική δηλαδή αφαίρεση της χοληδόχου κύστης που περιέχει τις πέτρες. Η χειρουργική επέμβαση συνιστάται στις περιπτώσεις συμπτωματικής χολολιθίασης και αποκτά επείγοντα χαρακτήρα επί οξείας χολοκυστίτιδας. Επίσης χολοκυστεκτομή γίνεται συνήθως όταν αντιμετωπίζουμε μικρολιθίαση λόγω αυξημένων πιθανοτήτων ανάπτυξης παγκρεατίτιδας, καθώς και στην περίπτωση υπερμεγέθων λίθων. Την ίδια αντιμετώπιση χρήζουν και οι ασθενείς με ευμεγέθεις πολύποδες χοληδόχου κύστης.

λαπαροσκοπιση χολοκυστεκτομη

Όπως προαναφέρθηκε, η συμπτωματική χολολιθίαση, η οξεία χολοκυστίτιδα και οι ευμεγέθεις πολύποδες της χοληδόχου κύστης αποτελούν ένδειξη αφαίρεσης της χοληδόχου κύστης (χολοκυστεκτομή). Η χολοκυστεκτομή, όταν υπάρχει η απαραίτητη εμπειρία, πρέπει να γίνεται σχεδόν πάντα λαπαροσκοπικά. Είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που χρειάζεται να ξεκινήσει ένα χειρουργείο με ανοικτή χειρουργική, όπως όταν χειρουργούμε καρκίνο χοληδόχου κύστης ή όταν έχει ήδη γίνει γαγγραινώδης ρήξη της χοληδόχου κύστης και περιτονίτιδα. Σε κάθε άλλη περίπτωση, το χειρουργείο πρέπει να ξεκινάει λαπαροσκοπικά και να μετατρέπεται σε ανοικτό μόνο αν υπάρχει δυσκολία στην αναγνώριση των ανατομικών στοιχείων. Κάτι τέτοιο μπορεί να παρατηρηθεί σε βαρείες χολοκυστίτιδες λόγω της έντονης φλεγμονής. Επιπρόσθετα, ένας παράγοντας που μπορεί να αυξάνει το βαθμό δυσκολίας της λαπαροσκόπισης είναι το ιστορικό παλαιότερων χειρουργικών επεμβάσεων στην κοιλιά χωρίς ωστόσο αυτό να αποτρέπει την λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή.

Εν κατακλείδι, ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολο είναι ένα χειρουργείο, η εμπειρία και η επιδεξιότητα του χειρουργού μπορεί να επιτρέψει την επιτυχή ολοκλήρωση της επέμβασης λαπαροσκοπικά με τα γνωστά οφέλη για τον ασθενή.

O ασθενής εισάγεται και χειρουργείται την ίδια ημέρα. Η νοσηλεία στην συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών δεν διαρκεί περισσότερο από ένα 24ωρο, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που το εξιτήριο γίνεται αυθημερόν.

Λίγες ημέρες πριν από το προγραμματισμένο χειρουργείο ο ασθενής υποβάλλεται σε λεπτομερή προεγχειρητικό έλεγχο στα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου. Ο τυπικός έλεγχος περιλαμβάνει καρδιογράφημα και καρδιολογική εκτίμηση, ακτινογραφία θώρακος, αιματολογικές εξετάσεις και αναισθησιολογική εκτίμηση, ώστε να οδηγηθεί στο Χειρουργείο με απόλυτη ασφάλεια.

O ασθενής φεύγοντας από το Νοσοκομείο μπορεί να επανέλθει άμεσα στις απλές καθημερινές του δραστηριότητες. Μπορεί να κάνει μπάνιο την επομένη του εξιτηρίου και να οδηγήσει μετά τις πρώτες ημέρες. Πρέπει ωστόσο να περιορίσει την έντονη σωματική δραστηριότητα (τρέξιμο, έντονη άσκηση, άρση μεγάλου βάρους) για περίπου τρεις εβδομάδες.

H πλειοψηφία των ασθενών δεν χρειάζεται να πάρει αντιβιοτική αγωγή μετά το εξιτήριο. Όσον αφορά στον πόνο, αρκούν απλά παυσίπονα (Depon, Panadol) μόνο για τις πρώτες 2-3 ημέρες.

ΚΑΛΕΣΕ ΤΩΡΑ