Η καταλληλότερη εξέταση για να αναδειχθούν προβλήματα στη χοληδόχο κύστη είναι το υπερηχογράφημα. Το υπερηχογράφημα είναι εξέταση ανώδυνη, χαμηλού κόστους που δεν απαιτεί κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία, παρά μόνο νηστεία για λίγες ώρες.
Αυτό εξαρτάται από την βαρύτητα των συμπτωμάτων. Περιπτώσεις οξείας χολοκυστίτιδας πρέπει να χειρουργούνται επειγόντως, ιδανικά εντός 48-72 ωρών. Περιπτώσεις χολολιθίασης με τακτικά ενοχλήματα ή πόνο (κωλικό) καθώς και περιπτώσεις μικρολιθίασης πρέπει να προγραμματίζονται το συντομότερο δυνατόν χωρίς ωστόσο να έχουν χαρακτήρα επείγοντος χειρουργείου. Τέλος υπάρχουν ειδικές ομάδες ασθενών όπως είναι αυτοί που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή την οποία δεν προλαβαίνουμε να διακόψουμε σε περίπτωση επείγοντος χειρουργείου, είτε ασθενείς που μένουν ή εργάζονται σε απομακρυσμένες περιοχές (για παράδειγμα ναυτικοί). Τέτοιοι ασθενείς πρέπει να χειρουργούνται εγκαίρως και προγραμματισμένα.
Η οξεία χολοκυστίτιδα είναι πάθηση που πρέπει να χειρουργείται επειγόντως, ιδανικά εντός 48-72 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων. Αν οι συνθήκες δεν επιτρέπουν την άμεση χειρουργική επέμβαση, (για παράδειγμα λόγω λήψης αντιπηκτικών φαρμάκων, κακής γενικής κατάστασης του ασθενούς, διαμονή σε απομακρυσμένες περιοχές κ.α) τότε ο ασθενής μπορεί να λάβει συντηρητική αντιμετώπιση με αντιβιοτικά και να χειρουργηθεί σε δεύτερο χρόνο.
Οχι. Η δίαιτα θα πρέπει να ακολουθείται μέχρι το χειρουργείο και για 3-4 εβδομάδες μετά, μέχρι να προσαρμοστεί ο οργανισμός του ασθενούς στις νέες συνθήκες. Ένα μήνα μετά το χειρουργείο ο ασθενής μπορεί να τρώει κυριολεκτικά ό,τι θέλει.
Όπως όλα τα όργανα του σώματός μας, έτσι και η χοληδόχος κύστη έχει τη χρησιμότητά της ως αποθηκευτικός χώρος για τη χολή. Ωστόσο η πέψη μπορεί να γίνει κανονικά και χωρίς αυτήν, αν συντρέχουν λόγοι να αφαιρεθεί. Στην πραγματικότητα η πέψη γίνεται πολύ καλύτερα χωρίς χοληδόχο κύστη, παρά με μία προβληματική χοληδόχο κύστη.